Цукор в раціоні підлітка може в подальшому знизити якість його пам’яті

ПОЛІТИКА-ПОДІЇ УКРАЇНИ

Університети Джорджії і Південної Каліфорнії на моделі гризунів показали, наскільки небезпечно часте вживання цукровмісних напоїв в підлітковому віці. Дана харчова звичка знижує продуктивність при навчанні і послаблює процес запам’ятовування в дорослому віці. Група вчених також показала, що зміни в кишкових бактерій Parabacteroides можуть бути ключем до порушення пам’яті, спровокованого цукром.

Виявилося, цукор, вживається в ранньому віці, підвищує рівень Parabacteroides. А, чим вище рівень Parabacteroides, тим гірше тварини справлялися з тестами на пам’ять. Гіпокамп (центр пам’яті мозку) все ще розвивається в пізньому підлітковому віці, підкреслюють вчені.

В рамках експерименту молодим щурам давали звичайну їжу і 11% -й розчин цукру, що можна порівняти з комерційно доступними цукровмісних напоями. Потім тварини проходили тест на пам’ять (оцінювалася епізодична контекстна пам’ять — запам’ятовування контексту, в якому тварини раніше бачили знайомий об’єкт). Виявилося, у щурів, які споживали цукор в ранньому віці, порушувалася здатність ідентифікувати, що об’єкт був новим для певного контексту.

Інший тест оцінював базову пам’ять розпізнавання — функцію пам’яті, не залежну від гіпокампу, яка передбачає здатність тварин розпізнавати те, що вони бачили раніше. У цьому завданні цукор не впливав на цей тип пам’яті тварин. Додаткові аналізи показали, що активне споживання цукру призвело до підвищення концентрації Parabacteroides в складі кишкової мікрофлори. Коли концентрацію цих бактерій підвищували штучно у тварин, ніколи не вживали цукор, спостерігалися порушення як гиппокампального-залежних, так і незалежних від гіпокампу систем пам’яті.

Добавить комментарий